El Panel de tast de l’avellana compta amb els primers tastadors especialitzats

nou pas

L’Oficina Tècnica de l’Avellana ha realitzat durant el primer semestre de l’any la selecció i formació dels candidats per comptar amb una plataforma per al foment del coneixement de l’avellana.

“L’anàlisi sensorial és una eina potent per a poder definir la qualitat dels productes agroalimentaris i donar-los valor afegit”, assenyala la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat i responsable de la formació del Panel de tast de l’avellana, Nàdia Ortega, que ha conclòs aquest mes de juny amb els 10 primers tastadors especialitzats per valorar i descriure aquest producte.

L’inici d’un Panel de tast de l’avellana és una de les accions que duu a terme l’Oficina Tècnica de l’Avellana, coordinada per Eurecat i impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus, així com del departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.

“La creació del Panel de tast s’emmarca dins de les accions del Pla estratègic de valorització de l’avellana i, sens dubte, servirà per poder reivindicar encara més la qualitat gustativa de la nostra avellana”, manifesta el director dels Serveis Territorials del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Angel Xifré.

En aquest sentit, el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i tècnic del departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Jaume Salvat, explica que el panel té “una funció social per conèixer millor el producte i així també donar-li reconeixement, i una altra orientada a les empreses per poder millorar els estàndards de qualitat i comptar amb millors arguments de venda“.

En les sessions de treball i formació amb els tastadors s’ha definit la fitxa descriptiva de l’avellana, amb aspectes visuals globals i els atributs a avaluar com color, torrat, textura, ranci i la roda de perfil aromàtic. Així mateix, s’ha decidit centrar-se en primer lloc en la fitxa descriptiva de l’avellana torrada de la varietat Negreta. En l’última sessió, s’han presentat tres productes sota aquesta categoria, avellana torrada de Reus, per avaluar-ne tots els atributs en la fitxa descriptiva definida i treballada, el que ha posat de manifest que les mostres diferien en l’anàlisi sensorial malgrat trobar-se sota el mateix reclam i categoria de producte, el que mostra el potencial d’aquesta eina.

Irene Lázaro, una de les tastadores formades valora positivament el panel i destaca que “l’avaluació sensorial té moltes aplicacions com ara millorar el producte o el control de qualitat i això és un valor afegit per al sector”.

El procés de formació es va iniciar amb una primera preselecció, a través de diverses proves, dels participants d’entre els candidats presentats l’octubre de l’any passat. De les 20 persones voluntàries inicials, van superar les proves 10 participants, amb els quals s’han realitzat les sessions de treball que han finalitzat aquest mes de juny.

A més de la tipificació organolèptica de les varietats de l’avellana, la tasca del panel i els tastadors contribuirà a la divulgació i al foment del coneixement sobre l’avellana a través de tastos orientats a públic general o específic com els restauradors, entre d’altres. El panel seguirà amb la formació i entrenament de tastadors i amb la col·laboració en estudis i projectes de recerca en avellana.

L’Oficina Tècnica de l’Avellana duu a terme sis grans accions estratègiques que suposen, a més de la creació d’un panel de tast, un pla d’acompanyament i millora empresarials, el foment de l’organització d’esdeveniments, el llançament de campanyes de foment del consum d’avellana, la promoció a les escoles i la millora de l’organització del sector.

Si voleu veure el vídeo, el podeu visionar AQUÍ