Les varietats

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Negret

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Varietat principal del conreu a Catalunya. A la Província de Tarragona ocupa prop del 75% de la superfície total d’avellaner.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: semi-erecte
  • Intensitat de ramificació: densa
  • Vigor: dèbil
  • Emissió de rebrotes: molts
  • Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
  • Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
  • Caràcter de la floració: protandra*
  • Època de brostada: primerenca-mitjana (6-15 març)*
  • Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
  • Entrada en producció: mitjana
  • Capacitat de producció: bona

* condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat poc recomanable a sòls calcaris i/o compactes. És molt sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S22. Pol·linitzadors: ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració) i ‘Vermellet’ (final floració).

Les flors masculines tenen elevades necessitats d’hores fred, si aquestes no es compleixen, els aments no produeixen pol·len.

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 2

Rendiment en gra, en pes (%): 49,5

Forma de l’avellana: ovalada

Número avellanes/involucre: 2-3

Closca

Color: marró

Estries: poques

Pubescència: mitjana

Gra

Pes 1 avellana (g): 0,99

Uniformitat: molta

Fibra: poca

Aptitud al torrat: molt bona

L’avellana és d’excel·lent qualitat per a la indústria

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 67,45%

Àcids grassos majoritaris:

  • C16:0 Palmític (%): 5,51
  • C18:0 Esteàric (%): 1,78
  • C18:1 Oleic (%): 78,79
  • C18:2 Linoleic (%): 11,78

Proteïna: 16,05%

PROPERAMENT

PROPERAMENT

PROPERAMENT

PROPERAMENT