
Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Negret
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Varietat principal del conreu a Catalunya. A la Província de Tarragona ocupa prop del 75% de la superfície total d’avellaner.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: semi-erecte
- Intensitat de ramificació: densa
- Vigor: dèbil
- Emissió de rebrotes: molts
- Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
- Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
- Caràcter de la floració: protandra*
- Època de brostada: primerenca-mitjana (6-15 març)*
- Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
- Entrada en producció: mitjana
- Capacitat de producció: bona
* condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat poc recomanable a sòls calcaris i/o compactes. És molt sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S22. Pol·linitzadors: ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració) i ‘Vermellet’ (final floració).
Les flors masculines tenen elevades necessitats d’hores fred, si aquestes no es compleixen, els aments no produeixen pol·len.
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 2
Rendiment en gra, en pes (%): 49,5
Forma de l’avellana: ovalada
Número avellanes/involucre: 2-3
Closca
Color: marró
Estries: poques
Pubescència: mitjana
Gra
Pes 1 avellana (g): 0,99
Uniformitat: molta
Fibra: poca
Aptitud al torrat: molt bona
L’avellana és d’excel·lent qualitat per a la indústria
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 67,45%
Àcids grassos majoritaris:
- C16:0 Palmític (%): 5,51
- C18:0 Esteàric (%): 1,78
- C18:1 Oleic (%): 78,79
- C18:2 Linoleic (%): 11,78
Proteïna: 16,05%
PROPERAMENT
PROPERAMENT
PROPERAMENT
PROPERAMENT