La setena edició del Temps d’Avellana, que s’ha presentat a la Llotja de la Cambra de Reus, reafirma el compromís de les institucions i empreses amb el sector de l’avellana amb un programa amb activitats diverses, lúdiques, tècniques i de divulgació, que posen en valor l’avellana.
El Temps d’Avellana, que s’emmarca en el Pla Estratègic per a la valorització del sector de l’avellana, promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació consolida el seu programa amb iniciatives com la tercera edició de la Festa de l’Avellana, organitzada per la DOP Avellana de Reus, alhora que inclou noves propostes que amplien els territoris on es viuen esdeveniments a les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Priorat i la Selva.
L’acte d’inauguració del Temps d’Avellana, que s’estén fins al mes de novembre, ha comptat amb la participació, entre diverses personalitats relacionades amb el sector, de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Glòria Tibau; la primera tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus i regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó; el president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora; el diputat delegat de Conservació de la Diputació de Tarragona, Ricard Gili; el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultor en Turisme i Cultura d’Eurecat, Jaume Salvat, i la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis.
Durant la presentació, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Glòria Tibau, ha destacat que el Departament està al costat del sector i que “precisament ahir i en el marc de la Taula Agrària es va acordar atorgar un ajut de 276€/hectàrea per als cultius d’avellaners per compensar les pèrdues d’aquesta sequera persistent i pel canvi climàtic que estem patint” . “Sense donar suport econòmic als nostres productors i productores, sense la seva feina, no seria possible que avui aquí estiguéssim presentant el Temps d’Avellana, que s’està consolidant com un veritable punt de referència”, ha detallat Glòria Tibau.
Així mateix, la primera tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus i regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha indicat que “una de les línies estratègiques de l’Ajuntament de Reus i de l’agència Reus Promoció és, precisament, la difusió dels productes vinculats al nostre territori. L’avellana de Reus és una d’aquestes joies que hem de continuar promocionant”. “Per això, aquests dies dedicats l’avellana són també un temps per explorar noves oportunitats, nous productes derivats, i fomentar-ne el consum tant a nivell local com internacional”, ha afegit.
“L’avellana és un dels productes estrella del nostre territori, avalat pel seu segell de qualitat, que cal potenciar per continuar difonent les seves qualitats gastronòmiques i els seus beneficis per a la salut. En un moment de crisi com aquest, en què la sequera i el canvi climàtic estan afectant la collita de manera dramàtica, és més important que mai donar el nostre suport als productors. És per això que una iniciativa com la del Temps d’Avellana pren tant de relleu”, ha assenyalat el president de la Cambra de Reus, Mario Basora.
D’altra banda, el diputat delegat de Conservació de la Diputació de Tarragona, Ricard Gili, ha destacat que “el Temps d’Avellana promou un dels nostres productes agrícoles referents per la seva excel·lent qualitat, reconeguda internacionalment. L’avellana és símbol de la nostra identitat i ajuda a crear oportunitats que donen resposta als reptes que afronta el món rural, objectiu que també compartim des de la Diputació de Tarragona. Busquem garantir l’equilibri territorial, les oportunitats i el benestar als nostres pobles i ciutats”.
L’Oficina Tècnica de l’Avellana anima a la població a participar en els actes d’una nova edició del Temps d’Avellana “en un any que és especialment complicat per la sequera i els efectes del canvi climàtic, per així poder conèixer millor l’avellana, valorar-la i, d’aquesta manera, donar suport als productors, poc visibles, però que són els veritables protagonistes d’aquest temps de celebració, debat i discussió entorn aquest producte del nostre territori”, ha assenyalat el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultor en Turisme i Cultura d’Eurecat, Jaume Salvat.
Per la seva part, la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Ester Gomis, més enllà del Temps d’Avellana, ha destacat que “enguany és el moment de decidir perquè el 40 per cent de les terres amb DOP no estan regades per l’embassament de Riudecanyes o perquè un nombre molt alt de joves pagesos no podran anar a jornal per les normes establertes. Serà difícil que les empreses transformadores trobin avellanes autòctones per etiquetar amb DOP. Som nosaltres els qui hem de decidir si volem fer la promoció que toca de l’avellana i augmentar el seu preu o no. El temps ens ha empès a prendre decisions i les hem de prendre amb tots, amb l’administració i els agents implicats en el conreu, producció i consum de l’avellana”.
Les activitats del Temps d’Avellana 2024
El Temps d’Avellana 2024 consolida les seves activitats per a tots els públics de caire lúdic, educatiu i professional, i recull propostes que amplien l’àmbit geogràfic i temàtic dels actes. Destaca al programa la consolidació de la Festa de l’Avellana organitzada per la DOP Avellana de Reus, que aquest any celebra la seva tercera edició, el 19 d’octubre, a l’Estació Enològica de Reus.
Les activitats són diverses amb presència a ExproReus, activitats en escoles del Camp de Tarragona, la Festa de l’avellana de Muntanya que se celebra a la Febró, l’activitat proposada al Museu d’Alcover feta amb perspectiva de gènere, la visita a la Trencadora al Rourell, els actes que complementen la Festa Major de l’Aleixar o la proposta per conèixer el paisatge de l’avellana des del punt de vista de la literatura i la pintura de Marià Manent i Joaquim Mir, entre d’altres. En aquest sentit, forma també part del Temps d’Avellana la 30na Fira de l’avellana de la comarca de la Selva i els municipis de Brunyola i Sant Martí Sapresa.
D’altra banda, l’actual edició s’afegeix l’acte a Falset de la inauguració dedicada a l’avellana del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili que celebrarà un cicle de conferències dedicades a l’alimentació conscient, saludable i sostenible.
Finalment, en l’apartat tècnic, s’organitza una jornada en la qual es donaran a conèixer els valors saludables i nutricionals de l’avellana, a càrrec de la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Cristina Rodríguez, i que forma part de les jornades PATT del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.
Al Temps d’Avellana 2024 hi col·laboren el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, la Llotja de Reus, la DOP Avellana de Reus, l’Ajuntament de Reus amb les regidories d’Educació, de Promoció econòmica i Coneixement, d’Empresa, Formació i Ocupació, i l’Agència Reus Promoció, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’IRTA, PRODECA, el departament de Consultoria Tecnològica i la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, els ajuntaments d’Alcover, l’Aleixar, el Morell, Riudoms i la Selva del Camp. El grup NFOC-Salut de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, el Campus extens de la Universitat Rovira i Virgili, Unió de Pagesos, la Cooperativa de Falset-Marçà, l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona, Biblioteques Municipals de Reus, l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, l’Associació Amics de l’avellana, el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp, l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, Ca Rosset, la Trencadora, Nuasets, el Museu d’Alcover i Còdol Educació.
Consulta el programa del Temps d’Avellana AQUÍ