Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Negret
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Varietat principal a Catalunya. A la Província de Tarragona ocupa el 75% de la superfície d’avellaner.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: semi-erecte
- Intensitat de ramificació: densa
- Vigor: dèbil
- Emissió de rebrotes: molts
- Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
- Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
- Caràcter de la floració: protandra*
- Època brostada: primerenca-mitjana (6-15 març)*
- Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
- Entrada en producció: mitjana
- Capacitat de producció: bona
* condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat poc recomanable a sòls calcaris i/o compactes. És molt sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S22.
Pol·linitzadors: ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració) i ‘Vermellet’ (final floració).
Les flors masculines tenen elevades necessitats d’hores fred, si aquestes no es compleixen, els aments no produeixen pol·len.
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 2
Rendiment en gra, en pes (%): 49,5
Forma de l’avellana: ovalada
Número avellanes/involucre: 2-3
Closca
Color: marró
Estries: poques
Pubescència: mitjana
Gra
Pes 1 avellana (g): 0,99
Uniformitat: molta
Fibra: poca
Aptitud al torrat: molt bona
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 67,45%
Àcids grassos majoritaris:
- C16:0 Palmític (%): 5,51
- C18:0 Esteàric (%): 1,78
- C18:1 Oleic (%): 78,79
- C18:2 Linoleic (%): 11,78
Proteïna: 16,05%
FONT: IRTA
Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Culplà
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Originària de Marçà, estesa pel Priorat i zona de Vandellós, Tivissa i La Fatarella.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: obert/caigut
- Intensitat de ramificació: densa
- Vigor: dèbil/mig
- Emissió de rebrotes: moderada
- Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
- Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
- Caràcter de la floració: homògama*
- Època de brostada: mitjana (16-25 març)*
- Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
- Entrada en producció: mitjana
- Capacitat de producció: bona
*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat cultivada en secà.
Bona resistència a la calç.
Resistent al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S9.
Pol·linitzadors: ‘Pauetet’, ‘Vermellet’ (inici-plena floració),
‘Grifoll, ‘Morell’ (final floració).
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 2
Rendiment en gra, en pes (%): 48-50
Forma de l’avellana: globular plana
Número avellanes/involucre: 2-3
Closca
Color: marró clar
Estries: bastantes
Pubescència: bastant
Gra
Pes 1 avellana (g): 1
Uniformitat: molta
Fibra: mitjana
Aptitud al pelat després del torrat:
dolenta
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 61%
Àcids grassos majoritaris:
- – C16:0 Palmític (%): 5,90
- – C18:0 Esteàric (%): 2,30
- – C18:1 Oleic (%): 75,20
- – C18:2 Linoleic (%): 15,16
Proteïna:-
FONT: IRTA
Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Gironell
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Varietat originària de Constantí, s’estén per tota la conca del Francolí.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: erecte
- Intensitat de ramificació: densa
- Vigor: molt vigorós
- Emissió de rebrotes: poca
- Època floració masculina: tardana (després del 21 de gener)*
- Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
- Caràcter de la floració: homògama*
- Època de brostada: primerenca (6-15 març)*
- Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
- Entrada en producció: precoç
- Capacitat de producció: excel·lent
*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat molt productiva, de bones característiques vegetatives però qualitat del fruit mitjana
Apta per a cultiu en regadiu o zones de secà amb pluviometria elevada. Creixement ràpid.
Poc resistent al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S1S2.
Pol·linitzadors: ‘San Giovanni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració), ‘Trenet’, ‘Vermellet’ (final floració)
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 2
Rendiment en gra, en pes (%): 40-43
Forma de l’avellana: globular
Número avellanes/involucre: 3-4
Closca
Color: marró
Estries: poques o sense
Pubescència: menyspreable o res
Gra
Pes 1 avellana (g): 0,85
Uniformitat: molta
Fibra: res
Aptitud al pelat després del torrat:
mitjana/baixa
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 63%
Àcids grassos majoritaris:
- – C16:0 Palmític (%): 5,80
- – C18:0 Esteàric (%): 1,80
- – C18:1 Oleic (%): 79,30
- – C18:2 Linoleic (%): 12,2
Proteïna: 14,41%
FONT: IRTA
Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Morell
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Originària d’Alforja, Vandellós, Tivissa, Priorat.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: obert
- Intensitat de ramificació: poca
- Vigor: dèbil/mig
- Emissió de rebrotes: molts
- Època de floració masculina: tardana (després del 21 de gener)*
- Època de floració femenina: tardana (després del 31 de gener)*
- Caràcter de la floració: homògama*
- Època de brostada: tardana (26 març-4 abril)*
- Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
- Entrada en producció: tardana
- Capacitat de producció: bona
- excel·lent
*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat aconsellable per al secà.
Resistent a terrenys compactes i/o calcaris
Molt sensible al ·”Badoc”, Phytoptus avellanae L.
Bona qualitat del gra
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S1S2.
Pol·linitzadors: ‘Martorella’, ‘Vermellet’
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 2,1
Rendiment en gra, en pes (%): 44-46
Forma de l’avellana: ovalada
Número avellanes/involucre: 2-3
Closca
Color: marró clar
Estries: poques o sense
Pubescència: menyspreable o res
Gra
Pes 1 avellana (g): 0,91
Uniformitat: molta
Fibra: poca
Aptitud al pelat després del torrat:mitjana/bona
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 64%
Àcids grassos majoritaris:
- – C16:0 Palmític (%): 6,20
- – C18:0 Esteàric (%): 2,40
- – C18:1 Oleic (%): 79,80
- – C18:2 Linoleic (%): 10,70
Proteïna: 16,94%
FONT: IRTA
Espècie:
Avellaner (Corylus avellana L.)
Varietat:
Pauetet
ORIGEN, ZONA DE CONREU
Originària d’Alcover. S’estén per la major part de la zona de conreu de Tarragona.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE
- Port: erecte
- Intensitat de ramificació: densa
- Vigor: molt vigorós
- Emissió de rebrotes: poca
- Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
- Època de floració femenina: tardana (després del 31 de gener)*
- Caràcter de la floració: protandra*
- Època de brostada: mitjana (16-25 març)*
- Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
- Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
- Entrada en producció: precoç
- Capacitat de producció: excel·lent
*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)
CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES
Varietat molt productiva, interessant per a establir com a varietat base, tant per les bones característiques vegetatives, com per a la qualitat del fruit. Maduració del fruit homogènia. Sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L. Varietat típica de zones de regadiu.
Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S18S22. Pol·linitzadors: ‘Negret’, ‘San Giovanni’, ‘Tonda di Giffoni’ (inici-plena floració), ‘Gironell, ‘Segorbe’, ‘Vermellet (final floració)
CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT
Fruit
Mida: petita-mitjana
Pes 1 avellana (g): 1,8
Rendiment en gra, en pes (%): 46-49
Forma de l’avellana: ovalada comprimida
Número avellanes/involucre: 2-3
Closca
Color: marró clar
Estries: moderades
Pubescència: moderada
Gra
Pes 1 avellana (g): 0,87
Uniformitat: molta
Fibra: poca
Aptitud al pelat després del torrat: bona
Avellana cotitzada a la indústria com la ‘Negret’
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
Greix: 66,29%
Àcids grassos majoritaris:
- – C16:0 Palmític (%): 5,78
- – C18:0 Esteàric (%): 1,76
- – C18:1 Oleic (%): 80,93
- – C18:2 Linoleic (%): 10,71
Proteïna: 17,52%
FONT: IRTA