Les varietats

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Negret

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Varietat principal a Catalunya. A la Província de Tarragona ocupa el 75% de la superfície d’avellaner.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: semi-erecte
  • Intensitat de ramificació: densa
  • Vigor: dèbil
  • Emissió de rebrotes: molts
  • Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
  • Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
  • Caràcter de la floració: protandra*
  • Època  brostada: primerenca-mitjana (6-15 març)*
  • Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
  • Entrada en producció: mitjana
  • Capacitat de producció: bona

* condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat poc recomanable a sòls calcaris i/o compactes. És molt sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S22.

Pol·linitzadors: ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració) i ‘Vermellet’ (final floració).

Les flors masculines tenen elevades necessitats d’hores fred, si aquestes no es compleixen, els aments no produeixen pol·len.

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 2

Rendiment en gra, en pes (%): 49,5

Forma de l’avellana: ovalada

Número avellanes/involucre: 2-3

Closca

Color: marró

Estries: poques

Pubescència: mitjana

Gra

Pes 1 avellana (g): 0,99

Uniformitat: molta

Fibra: poca

Aptitud al torrat: molt bona

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 67,45%

Àcids grassos majoritaris:

  • C16:0 Palmític (%): 5,51
  • C18:0 Esteàric (%): 1,78
  • C18:1 Oleic (%): 78,79
  • C18:2 Linoleic (%): 11,78

Proteïna: 16,05%

 

FONT: IRTA

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Culplà

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Originària de Marçà, estesa pel Priorat i zona de Vandellós, Tivissa i La Fatarella.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: obert/caigut
  • Intensitat de ramificació: densa
  • Vigor: dèbil/mig
  • Emissió de rebrotes: moderada
  • Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
  • Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
  • Caràcter de la floració: homògama*
  • Època de brostada: mitjana (16-25 març)*
  • Època de formació del gra: tardana (20-25 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
  • Entrada en producció: mitjana
  • Capacitat de producció: bona

*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat cultivada en secà.

Bona resistència a la calç.

Resistent al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S10S9.

Pol·linitzadors: ‘Pauetet’, ‘Vermellet’ (inici-plena floració),

‘Grifoll, ‘Morell’ (final floració).

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 2

Rendiment en gra, en pes (%): 48-50

Forma de l’avellana: globular plana

Número avellanes/involucre: 2-3

Closca

Color: marró clar

Estries: bastantes

Pubescència: bastant

Gra

Pes 1 avellana (g): 1

Uniformitat: molta

Fibra: mitjana

Aptitud al pelat després del torrat:

dolenta

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 61%

Àcids grassos majoritaris:

  • – C16:0 Palmític (%): 5,90
  • – C18:0 Esteàric (%): 2,30
  • – C18:1 Oleic (%): 75,20
  • – C18:2 Linoleic (%): 15,16

Proteïna:-

 

FONT: IRTA

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Gironell

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Varietat originària de Constantí, s’estén per tota la conca del Francolí.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: erecte
  • Intensitat de ramificació: densa
  • Vigor: molt vigorós
  • Emissió de rebrotes: poca
  • Època floració masculina: tardana (després del 21 de gener)*
  • Època de floració femenina: mitjana (15-30 gener)*
  • Caràcter de la floració: homògama*
  • Època de brostada: primerenca (6-15 març)*
  • Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
  • Entrada en producció: precoç
  • Capacitat de producció: excel·lent

*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat molt productiva, de bones característiques vegetatives però qualitat del fruit mitjana

Apta per a cultiu en regadiu o zones de secà amb pluviometria elevada. Creixement ràpid.

Poc resistent al “Badoc”, Phytoptus avellanae L.

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S1S2.

Pol·linitzadors: ‘San Giovanni’, ‘Pauetet’ (inici-plena floració), ‘Trenet’, ‘Vermellet’ (final floració)

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 2

Rendiment en gra, en pes (%): 40-43

Forma de l’avellana: globular

Número avellanes/involucre: 3-4

Closca

Color: marró

Estries: poques o sense

Pubescència: menyspreable o res

Gra

Pes 1 avellana (g): 0,85

Uniformitat: molta

Fibra: res

Aptitud al pelat després del torrat:

mitjana/baixa

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 63%

Àcids grassos majoritaris:

  • – C16:0 Palmític (%): 5,80
  • – C18:0 Esteàric (%): 1,80
  • – C18:1 Oleic (%): 79,30
  • – C18:2 Linoleic (%): 12,2

Proteïna: 14,41%

 

FONT: IRTA

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Morell

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Originària d’Alforja, Vandellós, Tivissa, Priorat.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: obert
  • Intensitat de ramificació: poca
  • Vigor: dèbil/mig
  • Emissió de rebrotes: molts
  • Època de floració masculina: tardana (després del 21 de gener)*
  • Època de floració femenina: tardana (després del 31 de gener)*
  • Caràcter de la floració: homògama*
  • Època de brostada: tardana (26 març-4 abril)*
  • Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: tardana (8-14 setembre)*
  • Entrada en producció: tardana
  • Capacitat de producció: bona
  •  excel·lent

*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat aconsellable per al secà.

Resistent a terrenys compactes i/o calcaris

Molt sensible al ·”Badoc”, Phytoptus avellanae L.

Bona qualitat del gra

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S1S2.

Pol·linitzadors: ‘Martorella’, ‘Vermellet’

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 2,1

Rendiment en gra, en pes (%): 44-46

Forma de l’avellana: ovalada

Número avellanes/involucre: 2-3

Closca

Color: marró clar

Estries: poques o sense

Pubescència: menyspreable o res

Gra

Pes 1 avellana (g): 0,91

Uniformitat: molta

Fibra: poca

Aptitud al pelat després del torrat:mitjana/bona

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 64%

Àcids grassos majoritaris:

  • – C16:0 Palmític (%): 6,20
  • – C18:0 Esteàric (%): 2,40
  • – C18:1 Oleic (%): 79,80
  • – C18:2 Linoleic (%): 10,70

Proteïna: 16,94%

 

FONT: IRTA

Espècie:

Avellaner (Corylus avellana L.)

Varietat:

Pauetet

ORIGEN, ZONA DE CONREU

Originària d’Alcover. S’estén per la major part de la zona de conreu de Tarragona.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ARBRE

  • Port: erecte
  • Intensitat de ramificació: densa
  • Vigor: molt vigorós
  • Emissió de rebrotes: poca
  • Època de floració masculina: mitjana (1-20 gener)*
  • Època de floració femenina: tardana (després del 31 de gener)*
  • Caràcter de la floració: protandra*
  • Època de brostada: mitjana (16-25 març)*
  • Època de formació del gra: mitjana (15-20 juliol)*
  • Època de caiguda de fruits: mitjana (30 agost-7 setembre)*
  • Entrada en producció: precoç
  • Capacitat de producció: excel·lent

*condiciones a Mas Bové (Constantí, Tarragona)

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES

Varietat molt productiva, interessant per a establir com a varietat base, tant per les bones característiques vegetatives, com per a la qualitat del fruit. Maduració del fruit homogènia. Sensible al “Badoc”, Phytoptus avellanae L. Varietat típica de zones de regadiu.

Al·lels d’incompatibilitat pol·línica: S18S22. Pol·linitzadors: ‘Negret’, ‘San Giovanni’, ‘Tonda di Giffoni’ (inici-plena floració), ‘Gironell, ‘Segorbe’, ‘Vermellet (final floració)

CARACTERÍSTIQUES DEL FRUIT

Fruit

Mida: petita-mitjana

Pes 1 avellana (g): 1,8

Rendiment en gra, en pes (%): 46-49

Forma de l’avellana: ovalada comprimida

Número avellanes/involucre: 2-3

Closca

Color: marró clar

Estries: moderades

Pubescència: moderada

Gra

Pes 1 avellana (g): 0,87

Uniformitat: molta

Fibra: poca

Aptitud al pelat després del torrat: bona

Avellana cotitzada a la indústria com la ‘Negret’

CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS

Greix: 66,29%

Àcids grassos majoritaris:

  • – C16:0 Palmític (%): 5,78
  • – C18:0 Esteàric (%): 1,76
  • – C18:1 Oleic (%): 80,93
  • – C18:2 Linoleic (%): 10,71

Proteïna: 17,52%

 

FONT: IRTA