Reus acull aquest dissabte la 2a Festa de l’Avellana i el lliurament del Premis DOP Avellana de Reus

CARTELL FESTA DE L'AVELLANA 2023 - DIGITAL

La DOP Avellana de Reus ja ho té quasi tot a punt per la celebració de la segona Festa de l’Avellana que tindrà lloc aquest dissabte 21 d’octubre al jardí de l’Estació Enològica de Reus. L’esdeveniment, que té com a objectiu  difondre a la societat els diversos beneficis que l’avellana té per a la salut i evidenciar-ne la realitat de la seva producció i conreu, es prolongarà tot el dia i són previstes activitats ben diverses i per a tots els públics.

Durant tota la jornada hi haurà instal·lades diverses parades de venda de productes DOP i fets avellana de la DOP Avellana de Reus. Com a activitats, a les 10.30h començaran els tallers infantils per elaborar panellets, a les 11.00h hi haurà els tallers de cuina amb showcooking per crear dues receptes amb avellana. A les 12.00h tindrà lloc el tast de vermut amb Avellana de Reus i a les 13.00h el públic podrà gaudir del bestiari tradicional relacionat amb l’avellana com ara el Ball de Cercolets, el Diabló i les Grifolles de la Selva del Camp, la Zauzera Prina del Morell o l’actuació musical dels Vitxets de Reus.

Per participar a les activitats infantils, el tast de vermut i el showcooking caldrà inscriure’s abans de manera gratuïta a través dels formularis que es poden trobar en AQUEST ENLLAÇ

Els Premis DOP Avellana de Reus

Un dels moments més esperats de la jornada serà el lliurament dels Premis DOP Avellana de Reus que es concedeixen en les categories de Comunicació, Empresa i Innovació, Científic, Turisme i Gastronomia. Aquests reconeixements distingeixen les persones i empreses que contribueixen a la difusió i divulgació del sector de l’avellana en tots els seus àmbits i apropen aquest producte a la ciutadania.

En aquesta segona edició dels Premis DOP Avellana de Reus, el de comunicació se li ha concedit a la cuinera i escriptora reusenca Mariona Quadrada ja que s’ha tingut en compte la seva trajectòria en l’àmbit de la restauració i especialment la seva tasca de divulgació de la cuina amb l’avellana a través de receptes i llibres publicats.

En la categoria de Turisme i Gastronomia, la guanyadora és la professora i escriptora Fina Anglès, coneguda entre altres coses per donar a conèixer el paisatge de l’avellana des de la mirada literària i pictòrica a través de la ruta Mir-Manent.

En l’àmbit de l’Empresa i Innovació el Premi DOP Avellana de Reus és per al Forn Sistaré SL que utilitza l’Avellana de Reus per elaborar molts dels seus productes com ara el pa i els dolços com la coca d’avellana o la Ganxeta amb avellanes i Vermut de Reus.

El Premi en la categoria d’àmbit Científic, se li atorga a Joan Gamundi, perit agrari, especialista en el cultiu de l’avellaner i responsable de la creació de molts grups de treball a més de posseïdor d’una notabilíssima bibliografia sobre l’avellana.

Per últim, es concedirà una Menció Honorifica al grup de rock català Els Pets per la seva cançó “Menja avellanes”, publicada per primer cop el 1992, que dona rellevància i nom al món de la pagesia i a l’avellana de manera especial. 

Com l’any passat, l’acte de lliurament dels Premis Dop Avellana de Reus serà conduit pel periodista Xavier Graset. Enguany, com a novetat, hi haurà una actuació castellera dels Xiquets de Reus.